Werk aan spooroverbouwing Zaandam gestart

Werk aan spooroverbouwing Zaandam gestart

24 april 2019
Gemeente Zaanstad, NS en ProRail zijn gestart met de spooroverbouwing en de vernieuwing van station Zaandam. Zaandam krijgt een nieuwe toegankelijke ingang van het station, dat past bij de stad en het groeiend aantal reizigers. Ook wordt de oost- en westkant van Zaandam zo met elkaar verbonden.

Wethouder Addy Verschuren: ‘De spooroverbouwing is een belangrijk onderdeel van het masterplan Inverdan. Het zorgt voor een fysieke verbinding tussen het centrum en de westkant van Zaandam. Dat de bouw nu echt gaat beginnen maakt me blij en trots.’

Eerste heiwerkzaamheden

De aannemer, Hegeman Bouw & Infra B.V., bereidt nu aan beide kanten van het spoor de bouwterreinen voor op de werkzaamheden. Eind april starten zij met het heien van de eerste betonnen palen. Daarop komt de plaat van de overbouwing te liggen. Van 10 tot 13 mei is de eerste periode gepland dat er minder treinen rijden vanwege de werkzaamheden. We verwachten dat de spooroverbouwing eind 2019 klaar is.

‘Nog even geduld’

’Reizigers moeten nog even geduld hebben, maar wij zijn blij dat de ze eind 2019 gebruik kunnen gaan maken van een nieuwe moderne stationsentree met aantrekkelijke winkels en voorzieningen. Daar hebben ze lang op moeten wachten’, zegt Irma Winkenius, regiodirecteur NS.

Minder treinverkeer met Hemelvaart en Pinksteren

Tijdens het weekend van Hemelvaartsdag (10-13 mei) en tijdens Pinksteren (20 en 21 mei) rijden er minder treinen. Reizigers moeten rekening houden met extra reistijd. Zij worden geadviseerd om vooraf op www.ns.nl hun reis te plannen.

Klaar voor de toekomst

De spooroverbouwing is een route voor wandelaars en fietsers. De overbouwing zal in de typisch Zaanse stijl gemaakt worden. De route sluit aan op het Stadhuisplein en de Houtveldweg. Zo ontstaat een veilige en snelle verbinding tussen het oosten en westen van Zaandam. Het station krijgt nieuwe winkels en een moderne stationshal. Hegeman bouwt ook een fietsenstalling aan de Houtveldweg voor 1300 fietsen.

Hieronder staan een paar foto's van de onthulling van de nieuwe ontwerpen van de spooroverbouwing op 23 april 2018.

Ga naar Zaanstad.nl